Novinky

Multimediální stezka na nádraží v Rudach dokončena!

Na začátku května se podařilo pracovníkům firmy Damian Etryk z Katovic dokončit instalaci multimediální stezky na nádraží v Rudach, která návštěvníkům a turistům nabídne seznámení s provozem úzkokolejky a parních lokomotiv. Naučnou formou představí techniku a její možnosti.

Během dubna a května probíhají práce na všech stavebních objektech. Nejvíce práce je odvedeno v Osoblaze a Bohušově. Probíhá realizace nejen nádražních budov ale také skladišť a objektů záchodů. Pracuje se také na úpravě přednádražních prostoru ve Slezských Rudolticích

Na kontrolním dnu dne 22. února 2021 se zástupci realizátora seznámili s průběhem stavebních prací na jednotlivých objektech. Práce probíhají podle plánu a časový harmonogram projektu není ohrožen.

Během listopadu 2021 se pracovníkům firmy opravující nádraží na Osoblažské úzkokolejce podařilo v Bohusově na nádražní budově odkrýt český nápis FULŠTEJN. Toto jméno nosila obec Bohušov mezi lety 1918-1938 a 1945-1950. Pod českým nápisem jde ještě vytušit starší (původní) nápis FÜLLSTEIN, který může pocházet až z úplných začátků provozu v roce 1898. K tomuto objevu se dále váže i objevení původní výmalby nádražní čekárny z roku 1898


Dne 10. listopadu 2021 starosta Kuźni Raciborskej Paweł Macha a zástupce firmy Sim Kol Damian Etryk z Katovic spolu podepsali smlouvu na realizaci Multimediální stezky na nádraží v Rudach v rámci projektu Úzkokolejka – turistický cíl. V rámci smlouvy zhotovitel zajistí a nainstaluje kompletní systém multimediální vzdělávací stezky včetně všech zařízení nezbytných k bezproblémovému provozu expozice. Jedná se zejména o zařízení, nástroje, software či digitální materiály nutné k vytvoření virtuální reality. Dále se jedná také o fotografie, digitální obrázky nebo filmy, které budou umístěny na jednotlivých zastaveních multimediální stezky. Firma také provede ukázku systému a zaškolení (instruktáž) obsluhy.

V pátek 30. července 2021 slavnostně začala rekonstrukce čtyř nádraží na Osoblažské úzkokolejce Třemešná – Osoblaha.

Slavnostní zahájení stavebních prací proběhlo na nádraží v Osoblaze za účasti zástupců obcí Osoblažska, Moravskoslezského kraje, Správy železnic a stavební firmy, která bude mít rekonstrukci na starost.

Budovy nádraží, toalet a skladišť ve stanicích Osoblaha, Liptaň, Bohušov a Koberno a přednádražní prostor ve Slezských Rudolticích budou opět zářit novotou a historickou noblesou jako už rekonstruované nádraží ve Slezských Rudolticích. Práce začnou co nevidět a ukončeny budou do poloviny roku 2022.

Tisková zpráva ke stažení zde: Tisková zpráva

Tento web je vybudován pro projekt CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_025/0001267 Úzkokolejka – turistický cíl z prostředků programu INTERREG V-A 2014- 2020 Česká republika – Polsko.